Voorbereiding:
30 min.
Bereiding:
180 min.
Klaar in:
210 min.

Dit is een slanke versie van de Engelse steak&kidney pie. De smaakvolle vulling is verrijkt met zoete knolgroenten.


Ingrediënten:

  • 250 g mager runderstoofvlees, in kleine blokjes
  • 100 g rundernier, in kleine stukjes
  • 2 theel. plantaardige olie
  • 2 preien, in ringen
  • 200 g koolraap, geschild en in blokjes
  • 175 g wortels, geschrapt en in dikke plakjes
  • 2 theel. bloem
  • 3 dl runderbouillon

Bereidingswijze:

1Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur. Bak de blokjes rundvlees rondom in 4 min. goudbruin. Doe in een kom en voeg de stukjes nier toe.

2Verhit de olie in dezelfde koekenpan en voeg de prei toe. Smoor afgedekt 4 min. Schep de koolraap en wortels erdoor en smoor weer 4 min. Voeg vlees en nierstukjes toe en breng op smaak. Strooi de bloem erover. Schep dit goed om. Schenk de bouillon erbij en breng al roerend aan de kook. Haal het na 2 min. zachtjes koken van het vuur.

3Maal het brood in een keukenmachine tot fijne kruimels. Werk er met de pulseerknop het meel, tijm, boter en margarine door, zodat een fijn kruimelig mengsel ontstaat. Voeg terwijl de motor draait 1-2 eetl. koud water toe, voor een zacht deeg.

4Rol drie kwart van het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit en bekleed hiermee een ovenvaste puddingvorm of kom van 1 l inhoud. Schep het vleesmengsel erin. Snijd de rand bij. Rol de rest van het deeg uit tot een kleine lap, bevochtig de rand ervan en dek de vorm af met dit deegdeksel. Druk de rand goed aan.

5Dek de vorm af met een dubbel vel aluminiumfolie, met een plooi in het midden. Zet vast met keukengaren. Zet de vorm op een treeft in een grote pan en schenk er kokendheet water in tot de vorm tot ¾ onder staat. Stoom het gerecht afgedekt 3 uur. Vul tussentijds zo nodig het water in de pan aan. Serveer heet.

Opbrengst:

4 broodjes