Voorbereiding:
15 min.
Bereiding:
75 min.
Klaar in:
90 min.

Deze smeuïge soep dankt zijn rijke kleur aan de combinatie van linzen, pastinaken en worteltjes. Door de toevoeging van droge sherry en mierikswortelpasta wordt de soep een ideaal voorgerecht voor een feestelijk diner. Serveer met toast of haverkoekjes.


Ingrediënten:

  • 30 g boter
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 450 g pastinaken, in dobbelsteentjes gesneden
  • 350 g worteltjes, in dobbelsteentjes gesneden
  • 150 ml droge sherry
  • 100 g rode linzen

Bereidingswijze:

1Smelt de boter in een grote braadpan. Voeg de ui toe, roer goed en dek de pan af. Laat de ui 10 minuten zweten op een laag vuur, of tot hij zacht is. Voeg de pastinaken, worteltjes en sherry toe. Breng aan de kook, dek de pan dan opnieuw af en laat 40 minuten zachtjes sudderen.

2Voeg de linzen en de bouillon toe en breng op smaak met peper en zout. Breng aan de kook, temper dan het vuur en dek de pan af. Laat 15-20 minuten zachtjes sudderen of tot de linzen heel zacht zijn. Pureer de soep met een mixer tot deze smeuïg is. Doe de soep in de pan, als dat nodig is, en breng de soep vervolgens zachtjes aan de kook. Als u de soep nog een beetje te dik vindt, voeg dan nog wat extra bouillon of water toe.

3Voeg de geraspte mierikswortel toe aan de crème fraîche. Hak het bieslook fijn om te garneren, maar laat een paar stengels heel. Schep de soep in voorverwarmde kommen en schep op elke portie een lepel mierikswortelpasta. Strooi er fijngehakt bieslook over en leg enkele hele stengels bieslook op elke kom. Serveer direct.

Opbrengst:

6 broodjes