Voorbereiding:
15 min.
Bereiding:
360 min.
Klaar in:
375 min.

Deze zalm is zeer mals en rokerig van smaak; bereid je voor op een van de beste gerookte vis die je ooit hebt gegeten!


Ingrediënten:

  • pekelbad
  • 1 (1.25kg) zalmfilet
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 2 el bruine suiker
  • 1/2 tl zout
  • 1 el water

Bereidingswijze:

1Laat de zalmfilet in een pekelbad gedurende ten minste 4 uur weken, maar liefst een hele nacht. Dompel ook de elzenhouten plank in het water, en plaats er een zwaar voorwerp op zodat het niet blijft drijven.

2Verwarm een rookoven voor tot 70 tot 80 graden C.

3Haal de zalm uit de pekel, spoel dan grondig onder koud stromend water af en dep droog met keukenpapier. Haal de houten plank uit het water, en leg de vis op de plank. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper.

4Rook de zalm ten minste 2 uur,controleer na 1 1/2 uur de gaarheid. De vis is klaar als het makkelijk ‘vlokt’ met een vork, maar het moet ook niet te zout zijn. Als de vis rookt, vermindert het zoutgehalte. Pas de kooktijd en zoute smaak aan je smaak aan. (Opmerking: Het roken van een filet kan 2 tot 6 uur duren, afhankelijk van uw smaak, de grootte van de filet en het vetgehalte van de vis.)

5Tijdens de laatste 30 minuten van het roken; meng de donkerbruine basterdsuiker en water tot een pasta. Bestrijk hiermee royaal de zalm.

Opbrengst:

10 broodjes