Voorbereiding:
15 min.
Bereiding:
60 min.
Klaar in:
75 min.

Soufflé is niet het makkelijkste recept om te maken, maar als je het proces eenmaal door hebt, is het echt snel en altijd indrukwekkend. Je kunt de soufflé ook met andere groenten maken of gewoon met kaas.


Ingrediënten:

  • 100 gr broccoli
  • 40 gr boter
  • 40 gr witte bloem
  • 230 ml melk
  • 1 theelepel kip-of groentebouillonpoeder
  • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

1Snijd de stelen van de broccoli. Dompel onder in kokend water en kook gedurende 10 minuten of tot de broccoli zacht is (je kunt de broccoli ook stomen). Giet de broccoli af, spoel af onder koud water en snijd in zeer kleine stukjes wanneer het genoeg is afgekoeld.

2Voor de soufflé maak je eerst een roux. Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe en klop met een garde tot een gladde massa. Terwijl je nog steeds roert, voeg je de melk en bouillonpoeder toe en laat je het kort koken. Breng op smaak met zout, zwarte peper en nootmuskaat.

3Haal de pan van het vuur, meng er de gesneden broccoli, ham en peterselie door. Laat alles afkoelen en roer de 4 eierdooiers erdoor (als het mengsel nog te heet is, zal het ei gaan schiften!)

4De oven voorverwarmen op 180°C/gasoven stand 4.

5Klop de 4 eiwitten stijf en roer een derde ervan door het mengsel. Op deze manier zakt het mengsel niet in, als je vervolgens de resterende tweederde er voorzichtig doorheen schept. Nu niet meer roeren anders zul je volume verliezen. Giet het geheel over in een soufflé vorm, niet te vol want de soufflé zal rijzen.

6Bak in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 40-50 minuten. Doe de ovendeur in geen geval open tijdens het bakken van de soufflé, want dan zakt hij in elkaar.

Opbrengst:

4 broodjes