Voorbereiding:
60 min.
Bereiding:
60 min.
Klaar in:
120 min.

Leer hoe je zelfgemaakte braadworst kunt maken door middel van dit recept waarin het eenvoudig stap-voor-stap wordt uitgelegd. Bekijk ook de video van dit recept!


Ingrediënten:

  • 700 gr varkensschouder
  • 450 gr longhaas (of gebruik doorregen runderlappen)
  • 200 gr varkensrugspek
  • 125 ml bier
  • 4-5 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel zout
  • 2 theelepels gemalen witte peper

Bereidingswijze:

1Leg zowel het rundvlees, varkensvlees en het varkensrugspek in de vriezer gedurende 30 minuten.

2Leg ook de vleesmolen in de vriezer, want dit zal het fijnmalen van het vlees makkelijker maken. Stop het gedeeltelijk bevroren vlees en vet in de koude vleesmolen voorzien van de middelste plaat. Meng het gehakt met het bier, de knoflook en kruiden. Meng goed met de hand gedurende 2 tot 3 minuten, totdat het mengsel een egaal geheel wordt. Dek af met plasticfolie en zet 1 uur tot een hele nacht in de vriezer.

3Week de varkensdarm in koud water gedurende 30 minuten. Spoel de darm van binnen uit door het wijde uiteinde van een kleine trechter tegen de kraan aan te houden en een uiteinde van de darm over de trechter te schuiven. Houd de darm met één hand goed vast om de trechter en zet met de andere hand de kraan iets open en laat zo voorzichtig koud water door de darm lopen. Het voordeel hiervan is dat overtollig zout wordt verwijderd en de darm goed opengaat, wat het vullen straks makkelijker maakt.

4Maak een middelgrote trechter aan de vleesmolen vast (of gebruik een worstvuller met een middelgrote trechter) en trek voorzichtig de hele varkensdarm over de trechter. Duw het vleesmengsel door de trechter, maar stop zodra het vleesmengsel uit de trechter komt. Maak een knoopje in het uiteinde van de darm. Duw dan de rest van het vleesmengsel door de trechter en vul de darm, terwijl je de worst met je andere hand ondersteunt. Eenmaal klaar, leg je weer een knoopje in de darm.

5Draai de worstjes verschillende keren rond om ze in de gewenste lengte te verdelen. Wissel de draairichting bij elk worstje af (draai de éne keer linksom en bij het volgende worstje rechtsom, etc).

6Prik met een dunne metalen prikker 2 tot 3 kleine gaatjes in elk worstje, zodat er tijdens het bakken lucht kan ontsnappen.

7Bak ze zoals gewenst, bewaar ze tot 3 dagen in de koelkast, of 3 maanden in de vriezer.

Opbrengst:

8 broodjes