Voorbereiding:
440 min.
Bereiding:
140 min.
Klaar in:
580 min.

Pintobonen worden in de Mexicaanse keuken vaak gebruikt. Dankzij hun romige structuur passen ze perfect bij sterke smaken en kruiden. De bonen worden hier eerst gekookt en dan zachtjes gebakken in een beetje olie. Burrito’s vormen een volledige, hartige maaltijd. Ze vragen geen bijgerecht, geef alleen fruit als nagerecht.


Ingrediënten:

  • 250 g gedroogde pintobonen, ten minste 8 uren geweekt
  • 2 uien (1 in vieren gesneden en 1 fijngesneden)
  • 3 teentjes knoflook (2 hele, gepeld, en 1 fijngesneden)
  • 2 laurierblaadjes
  • 1½ el zonnebloemolie
  • peper en zout
  • Tomaten-chilisalsa
  • 450 g stevige, rijpe tomaten, in blokjes
  • 1 verse groene chilipeper, zonder zaden en fijngesneden

Bereidingswijze:

1Laat de geweekte bonen uitlekken en spoel ze af met koud water. Doe ze in een pan, bedek ze met veel water en voeg de in vieren gesneden ui, de 2 gepelde teentjes knoflook en de laurierblaadjes toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten hard koken. Temper het vuur, dek de pan gedeeltelijk af en laat 45-60 minuten sudderen, of tot alles gaar is.

2Maak ondertussen de salsa door de tomaten, de chilipeper, de limoenschil en het -sap, de suiker en de koriander in een kom te mengen. Dek af en zet op kamertemperatuur tot het serveren.

3Als de bonen gaar zijn, haalt u 150 ml van de kookvloeistof uit de pan en bewaart u die. Laat de bonen uitlekken, gooi de ui en de laurierblaadjes weg, maar bewaar de knoflook.

4Verhit de olie in een grote braadpan, voeg de fijngesneden ui en de knoflook toe en laat 10 minuten zachtjes bakken, of tot alles zacht is. Voeg de bewaarde hele knoflookteentjes, een schep bonen en enkele lepels van de bewaarde kookvloeistof toe. Breek de bonen en de knoflook met een vork in stukken.

5Blijf de bonen lepel per lepel toevoegen met een beetje van de vloeistof. Laat op een laag vuur koken en plet alles, zodat een droge, dikke puree ontstaat. Breng op smaak met peper en zout naar wens.

6Verhit ondertussen de tortilla’s in de oven of in de magnetron volgens de instructies op de verpakking.

7Schep de gebakken bonen in het midden van de tortilla’s. Bestrooi ze met de kaas en de gescheurde sla en voeg er dan de yoghurt aan toe. Rol de tortilla’s op en serveer ze meteen samen met de tomaten-chilisalsa.

Opbrengst:

6 broodjes