Voorbereiding:
30 min.
Bereiding:
120 min.
Klaar in:
150 min.

Een stevige stoofschotel met rundvlees en groenten, die rustig in de oven kan blijven staan of van tevoren bereid kan worden. De mierikswortelballetjes voegt u kort voor serveren toe.


Ingrediënten:

 • 2 eetl. olijfolie
 • 500 g magere runderlappen, in blokjes van 2-3 cm
 • 2 uien, in ringen
 • 1 eetl. bloem
 • 6 dl donker bier van goede kwaliteit
 • 1 eetl. aalbessengelei
 • 1 theel. grove mosterd
 • 1 laurierblad
 • 6 wortels, geschrapt en in schuine stukken
 • 200 g kleine raapjes, geschild en zo nodig in vieren gesneden
 • 4 grote portobellopaddenstoelen, in dikke plakjes

Bereidingswijze:

1Verwarm de oven voor op 160°C/gasstand 2. Verhit de olijfolie in een grote ovenbestendige braadpan en braad de blokjes vlees hierin rondom goudbruin op hoog vuur. Schep ze met een schuimspaan op een bord. Draai het vuur iets lager en fruit in dezelfde pan de uienringen ca. 10 min., tot ze mooi kleuren.

2Strooi de bloem over de uienringen en bak 1 min. mee. Schenk het bier erbij en roer dit met de bloem tot een gladde saus. Breng het geheel langzaam aan de kook.

3Voeg de aalbessengelei, mosterd en laurier toe. Schep de blokjes vlees door de saus, gevolgd door de wortels, raapjes en paddenstoelen. Plaats de stoofschotel afgedekt 2 uur in de oven, of tot het vlees botermals is. (Tot zover kunt u het gerecht vooraf bereiden; bewaar het in de koelkast, warm het voor het serveren op en voeg daarna pas de mierikswortelballetjes toe.)

4Maak kort voor het serveren de mierikswortelballetjes. Doe het meel met de peterselie, zout en peper in een keukenmachine. Laat de motor even draaien om de peterselie fijn te hakken. Vermeng de hüttenkäse met de mierikswortel en wat melk. Voeg dit mengsel toe en mix alles tot een zacht deeg; voeg zo nodig nog wat melk toe. (U kunt ook de peterselie fijnsnijden en alle ingrediënten in een kom vermengen.) Kneed het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak door en vorm er acht hoopjes van. Bestuif uw handen met bloem en draai ze tot balletjes.

5Verhoog de oventemperatuur tot 180°C. Schep de stoofschotel nog eens om en voeg zout en peper naar smaak toe. Leg de mierikswortelballetjes voorzichtig op de saus, zonder ze onder te dompelen. Plaats de stoofschotel afgedekt nog 20 min. in de oven. Serveer direct.

Opbrengst:

4 broodjes