Voorbereiding:
20 min.
Bereiding:
50 min.
Klaar in:
70 min.

Moksie alesie betekent in het Surinaams ‘gemengde rijst’. Het is een eenpansgerecht waarin u eindeloos kunt variëren met soorten en hoeveelheden rijst, vlees, vleesresten, zoutvlees, ham, gedroogde garnalen of vis, kool of gele spliterwten. Onderstaand recept is slechts 1 manier (maar wel erg lekker!)


Ingrediënten:

  • 2 el gedroogde garnalen
  • 1 ui, versnipperd
  • 1 el olie
  • 200 gr vlees(resten)
  • 100 gr zoutvlees
  • 1 el tomatenpuree

Bereidingswijze:

1De gedroogde garnalen in een bakje water ong. 15 minuten laten weken. De olie in een koekenpan verhitten en hierin de ui fruiten. Na ong. 5 minuten vlees, zoutvlees en geweekte garnalen toevoegen. Tomatenpuree toevoegen en erdoor roeren.

2Als het geheel goed doorbakken is ong. 1 liter water toevoegen, rijst en 2 bouillonblokjes. Laat het geheel net zo lang doorkoken tot al het vocht opgenomen is.

3Schep vervolgens de groenten (NIET de gele spliterwten!) op de rijst en voeg het pepertje toe. Zet het vuur laag (eventueel een kookplaatje eronder tegen aanbakken) en laat de moksie alesie nog ong. 20 minuten op het vuur staan.

4Schep de groenten door de rijst en breng op smaak met zout en peper.

5Als u gele spliterwten gebruikt, kook deze dan van tevoren gaar en schep ze met vocht en al bij het vlees als dit doorgebakken is. Let er wel goed op dat de verhouding rijst:water in evenwicht blijft, zodat de rijst niet papperig wordt.

Opbrengst:

4 broodjes