Voorbereiding:
15 min.
Bereiding:
30 min.
Klaar in:
45 min.

Een eenvoudige, maar heerlijk smakende crème brûlée gemaakt van slagroom, eidooiers, suiker en vanille. Dit recept is voldoende voor twee crème brûlée ovenschaaltjes (twee personen).


Ingrediënten:

  • 1 eetlepel suiker
  • 2 eidooiers
  • 235 ml slagroom
  • 1 eetlepel vanillesuiker
  • 1/4 theelepel vanille extract
  • 2 eetlepels suiker (om het brulee laagje mee te maken)

Bereidingswijze:

1Verwarm de oven voor op 160° C.

2Klop de eidooiers los en voeg hier 1 eetlepel suiker aan toe, klop goed door tot de suikerkorreltjes verdwenen zijn en het eigeel glanzend is.

3Verwarm de slagroom met 1 eetlepel vanillesuiker en het vanille extract in een steelpannetje op laag vuur, net tegen het kookpunt aan.

4Schenk de warme room bij de eierdooiers en roer goed door met een garde zodat alles gemengd is.

5Verdeel het roommengsel over twee crème brûlée schaaltjes. Zet deze schaaltjes in een grotere ovenschaal.

6Kook wat water in de waterkoker. Zet de ovenschaal met de crème brûlée bakjes in de oven op het middelste rek. Vul nu de ovenschaal met heet water, ongeveer tot halverwege de rand van de schaaltjes.

7Laat de crème brûlée in het waterbad in de oven in ongeveer 30 minuten gaar worden. De crème mag nog wel een beetje wiebelen als je de bakjes beweegt, maar moet wel stevig zijn. Haal ze uit de oven om af te koelen.

8Zet de bakjes minstens 3 uur in de koelkast om helemaal koud te worden.

9Strooi vlak voor het serveren op elk bakje een eetlepel suiker en draai de bakjes rond om de suiker goed te verdelen. Verhit nu met een gasbrandertje (of in de oven op grillstand) de suiker tot het gaat karameliseren. Laat daarna de bakjes een momentje afkoelen zodat het suikerlaagje weer hard wordt en serveer ze.

Opbrengst:

2 broodjes