Voorbereiding:
45 min.
Bereiding:
55 min.
Klaar in:
205 min.

Dit is een decoratief paasbrood met hele eieren in het brood gebakken. Kook de eieren niet, ze worden gaar in het brood terwijl het gebakken wordt. De eieren kunnen ook eerst geverfd worden voor wat meer kleur. Bekijk ook de video van dit recept!


Ingrediënten:

  • 310 gr bloem (in gedeelten)
  • 50 gr suiker
  • 6 gr zout
  • 7 gr gist
  • 160 ml melk

Bereidingswijze:

1Meng in een grote kom 125 gram bloem met de suiker, zout en gist. Meng goed door. Doe de melk en de boter in een steelpan; verwarm dit tot de melk warm is en de boter zacht, maar nog niet gesmolten.

2Voeg geleidelijk de melk met boter toe aan het meelmengsel onder voortdurend roeren. Voeg de twee eieren en 60 gram bloem toe; mix goed door. Voeg de resterende bloem toe, beetje bij beetje, goed mixen na elke toevoeging. Als het deeg zich samenvoegt, leg het dan op een licht bebloemd oppervlak en kneed het tot een soepel en glad samenhangend deeg, in ongeveer 8 minuten.

3Doe wat olie in een kom, leg het deeg erin en draai het deeg rond zodat het bedekt wordt met een laagje olie. Dek af met een vochtige doek en laat op een warme plek rijzen tot het is verdubbeld in volume, in ongeveer een uur.

4Sla de lucht uit het deeg en leg het op een licht bebloemd oppervlak. Verdeel het deeg in twee gelijke ballen; dek af en laat 10 minuten rusten. Rol elk deel uit tot een lange streng van zo’n 90 cm lang en 4 cm dik. Vorm hiervan losjes een vlecht en hou ruimtes over voor de 5 (gekleurde) eieren. Druk de uiteinden goed aan elkaar en stop de eieren in de holtes van het brood.

5Verwarm de oven voor op 180°C. Leg het brood op een ingevette bakplaat en dek losjes af met een vochtige keukendoek. Zet het brood op een warme plek en laat het rijzen tot het in volume is verdubbeld, in ongeveer 45 minuten. Bestrijk het gerezen brood met de gesmolten boter.

6Bak het brood in de voorverwarmde oven in 50-55 minuten gaar en licht goudbruin.

Opbrengst:

10 broodjes