Voorbereiding:
45 min.
Bereiding:
12 min.
Klaar in:
57 min.

Deze spectaculaire kerstboom is makkelijker om te maken dan je denkt, volg gewoon de stappen met foto’s in dit recept. Chocolade-hazelnootspread van Nutella® wordt tussen twee lagen bladerdeeg gesmeerd, ingesneden en gerold tot je dit prachtige resultaat krijgt. Erg leuk voor een kerstborrel of als dessert na het kerstdiner.


Ingrediënten:

  • 500 gr bladerdeeg
  • ½ theelepel kokosolie
  • 4 tot 5 eetlepels Nutella®; hazelnootpasta, op kamertemperatuur
  • 1 ei, losgeklopt

Bereidingswijze:

1Verwarm de oven voor op 190°C. Bedek een grote bakplaat met aluminiumfolie en vet in met wat kokosolie.

2Rol het bladerdeeg uit in twee vellen van 28×33 cm op een licht bebloemd oppervlak. Zorg ervoor dat de twee vellen ongeveer even groot zijn. Leg het eerste vel bladerdeeg op de ingevette bakplaat.

3Kerf heel voorzichtig de ruwe vorm van een kerstboom met een mes op het bladerdeeg zodat je straks de nutella in de juiste vorm kan smeren. Gebruik zoveel mogelijk van het deeg, dus hou de basis van de boom zo wijd mogelijk.

4Smeer met de achterkant van de lepel de Nutella over het bladerdeeg, binnen de vorm van de kerstboom.

5Je hebt nu een driehoek van nutella.

6Rol het tweede vel bladerdeeg op en leg hem bovenaan de driehoek, en rol naar beneden toe af.

7Probeer met je vingers goed te voelen waar de driehoek nutella zit en kerf voorzichtig met een mes langs de contouren voor je echt doorsnijdt. Zorg ervoor dat je het aluminiumfolie niet kapot snijdt.

8Snij twee strips deeg weg aan de basis van de boom, om het stammetje (in het midden) te vormen.

9Druk nu heel voorzichtig met het mes horizontale sneetjes in de boom, hou de wijdte van de stam in de gaten en hou dezelfde afstand aan.

10Nu is de kerstboom klaar om de ’takken’ te draaien.

11Begin bij de bodem van de boom en draai de bladerdeegstrips van je af, het liefst twee keer rond, bij de langere ’takken’ beneden aan.

12Ga zo door tot je de top van de kerstboom hebt bereikt, steeds van je af draaien.

13Bovenaan de kerstboom kun je de ’takken’ waarschijnlijk nog maar 1 keer draaien.

14Je kunt eventueel nog een ster uit het overtollige deeg steken en deze ook op de bakplaat leggen. Bestrijk de ster en de kerstboom met losgeklopt ei.

15Bak 12-15 minuten in de voorverwarmde oven, tot het bladerdeeg goudbruin is. Laat een paar minuten afkoelen en serveer.

Opbrengst:

10 broodjes