Voorbereiding:
20 min.
Bereiding:
35 min.
Klaar in:
55 min.

Chocolade kastanjetaart geserveerd met mangosorbet met gekonfijte gember en Spaanse peper.


Ingrediënten:

  • 250 gram pure chocolade
  • 4 eieren
  • 125 g suiker
  • 200 g kastanjepuree (blik a 440 g)
  • 2 eierdooiers
  • 125 ml slagroom

Bereidingswijze:

1Oven voorverwarmen op 175 °C.

2Bodem van springvorm bekleden met bakpapier, wanden invetten met boter.

3Pan met flinke bodem water aan de kook brengen, 100 gram chocolade in een vuurvaste kom op de pan heet water zetten en chocolade al roerend laten smelten; chocolade iets laten afkoelen.

4Boven twee kommen de eieren splitsen, met mixer eierdooiers, 50 g suiker en kastanjepuree tot een licht en schuimig mengsel kloppen.

5Eiwitten stijfkloppen, 60 gram suiker toevoegen en nog ca. 1 minuut doorkloppen.

6Gesmolten chocolade door eierdooiermengsel roeren en vervolgens het eiwitschuim in gedeelten erdoor spatelen, goed mengen.

7Chocoladeschuim in springvorm scheppen en taart in 30 à 35 minuten gaar bakken (als een metalen pen erin gestoken wordt, moet die er droog uitkomen.) Taart uit oven op rooster laten afkoelen.

8Rest van chocolade in kom “au bain Marie” smelten en gladroeren; van het vuur af andere 2 eierdooiers er één voor één zorgvuldig doorroeren en het geheel tot lauwwarm laten afkoelen.

9De slagroom met rest van suiker stijf kloppen; slagroom en cognac door afgekoelde chocolademassa spatelen tot een homogene mousse ontstaat.

10Taart uit vorm nemen en op schaal leggen; boven- en zijkanten bestrijken met helft van chocoladeroom; taart en rest van room ca. 5 minuten in koelkast zetten en opnieuw bestrijken met de mousse; taart verder laten opstijven.

11Taart voor het serveren desgewenst garneren met chocoladekrullen.

12Mangosorbet voorzichtig losroeren en de fijngesneden gekonfijte gember en Spaanse peper doorspatelen; ijs in de diepvries opnieuw laten opstijven.

Opbrengst:

8 broodjes