Voorbereiding:
40 min.
Bereiding:
30 min.
Klaar in:
70 min.

Een Javaanse klassieker op een andere manier.
Gado gado is mijn moeders’ favoriete gerecht. Hier heb ik er een eigen draai aan gegeven.
En geserveerd met een lekkere frispittige salade met fruit ernaast.


Ingrediënten:

  • 6-9 vellen filodeeg (ontdooid)
  • 1/2 spitskool
  • 5 champignons
  • 1 winterpeen
  • 200 gr sperziebonen
  • 250 gr taugé
  • 3 eieren

Bereidingswijze:

1Maak de groenten schoon en snijd de kool en wortel in dunne reepjes, halveer de champignons en snijd ze in plakjes. Dop de sperzieboontjes en halveer ze.

2Verwarm de oven voor op 200° Celsius. Vet 3 hittebestendige kommen met een ronde bodem aan de buitenkant goed in met olie. Zet de schaaltje op zijn kop neer en leg over de bodem van elke kom een vel filodeeg. Bestrijk deze met olie en leg daarop een tweede vel filodeeg. Herhaal dit eventueel met een (deel van een) derde vel zodat alles ‘dicht’ is. Zet de kommen (ondersteboven dus) in de oven en bak 10-15 minuten tot het deeg goudbruin en knapperig is.

3Kook de eieren hard in 10 minuten. Pel ze en verdeel in kwarten.

4Verwarm de pindasaus.

5Laat de ananas uitlekken, maar vang het vocht op. Was de bosui en snijd in kleine ringetjes. Schil de mango en snijd deze in blokjes. Schil de komkommer, verdeel over de lengte in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Snijd daarna in kleine stukjes.

6Maak een dressing van ongeveer anderhalve eetlepel ananassap en de chilisaus. Proef of de pittigheid naar jouw smaak is, voeg eventueel iets meer van het sap of chilisaus toe. Meng het fruit met de bosui en komkommer en schep de dressing erdoor.

7Haal de kommetjes uit de oven wanneer ze klaar zijn en scheidt voorzichtig het filodeeg van het bakje. Draai de filodeegmandjes om zodat ze gevuld kunnen worden.

8Breng de bouillion aan de kook. Kook de spitskool in de bouillion 3 à 4 minuten, haal eruit met een schuimspaan. Laat even uitlekken en verdeel over de filodeegmandjes. Doe hetzelfde met de champignons (2 minuten), wortel (± 7 minuten), sperziebonen (± 5 minuten) en taugé (1 minuut) zodat je ‘laagjes’ van groente krijgt. De groenten mogen nog knapperig zijn.

9Verdeel de partjes ei over de taugé en schep de pindasaus hierover. Serveer met de mango-salade en kroepoek Bali.

Opbrengst:

3 broodjes