Voorbereiding:
30 min.
Bereiding:
75 min.
Klaar in:
105 min.

Dit is een hele lekkere zoete en pittige chutney! Het recept maakt een flinke portie, maar je kunt het recept altijd halveren.


Ingrediënten:

  • 900 gr fijngehakte groene tomaten
  • 815 gr verse tomatillo’s, vliesjes verwijderd, afgespoeld, en in stukjes gesneden
  • 250 gr blanke rozijnen
  • 240 gr versnipperde ui
  • 500 gr bruine basterdsuiker
  • 1/2 theelepel zout

Bereidingswijze:

1Doe de groene tomaten, tomatillo’s, rozijnen, ui, bruine basterdsuiker, zout, appelciderazijn, inmaakkruiden, chilipoeder, gekonfijte gember, en het bruine mosterdzaad in een grote pan op middelhoog vuur. Breng aan de kook en roer tot de bruine basterdsuiker is opgelost. Zet het vuur lager, en laat de chutney indikken, 1 tot 2 uur. Roer af en toe om te zorgen dat de chutney niet aanbrandt.

2Steriliseer de potten en deksels in kokend water, tenminste 5 minuten. Giet de chutney in de hete, gesteriliseerde potten, maar laat 6 mm aan de bovenkant vrij. Roer met een mes of dunne spatel door de gevulde potten om luchtbellen te verwijderen. Veeg de randen van de potten met vochtig keukenpapier of een handdoek af om eventuele voedselresten te verwijderen. Sluit de potten luchtdicht af.

3Zet een rooster op de bodem van een grote soeppan en vul tot de helft met water. Breng aan de kook op hoog vuur, en laat de potten dan voorzichtig in het water zakken met behulp van een tang. Zet de potten op 5 cm afstand van elkaar. Giet nog wat meer kokend water in de pan, zodat de potten minstens 2,5 cm onder water komen te staan. Breng het water volledig aan de kook, dek de pan af, en laat 15 tot 20 minuten koken.

4Haal de potten uit de soeppan en zet ze op een theedoek of houten ondergrond; zet ze enkele centimeters van elkaar af totdat ze zijn afgekoeld. Als ze zijn afgekoeld druk dan met je vinger op de deksel van de pot. De deksel mag niet meeveren. Als de deksel niet omhoog of omlaag gaat, zijn de potten goed luchtdicht verpakt. Bewaar de potten op een koele, donkere plaats. Chutney die niet is ingemaakt kan worden gekoeld in de koelkast of worden ingevroren.

Opbrengst:

25 broodjes