Voorbereiding:
60 min.
Bereiding:
120 min.
Klaar in:
180 min.

Je zult het verschil zeker proeven tussen een blikje perziken en je eigen vers ingemaakte, heerlijke, zoete perziken. Eenmaal gemaakt, wil je niet anders meer! Er gaan ongeveer 5 perziken in 1 grote weckpot, dus zo kun je goed uitrekenen hoeveel perziken en potten je nodig hebt.


Ingrediënten:

  • 1,5 liter water
  • 400 gr suiker
  • 30 rijpe perziken (niet te rijp!), ontveld, ontpit, en in stukken
  • 2 eetlepels ascorbinezuurpoeder (optioneel)

Bereidingswijze:

1Steriel maken: Zorg er eerst voor dat je potten en deksel steriel zijn door ze goed af te wassen (liefst in de vaatwasser). Kook je deksels minimaal 10 minuten in een pannetje met water.

2Perziken schillen: Was de perziken onder koud stromend water. Zet een grote pan met water op en breng aan de kook. Vul de gootsteen met koud water en voeg de ijsklontjes toe. Dompel steeds 6 perziken per keer 40 seconden onder in het kokende water, schep ze er daarna uit met een schuimspaan, en leg direct in het koude waterbad. Als de perziken zijn afgekoeld kun je het vel er zo afpellen. (Zo niet dan kan het zijn dat de perziken niet rijp genoeg zijn).

3Ontvel op deze manier alle perziken en snij daarna voorzichtig in stukken. Ik halveer ze altijd eerst, maak een draaiende beweging, en zo laat de pit meestal aan een kant los. De pit kun je met een mes uit de andere helft wippen. Je kunt de perziken gehalveerd laten, maar ik snij ze in partjes, want dan passen meer perziken in de potten. Zet de perziken opzij. Bestrooi ze eventueel met het ascorbinezuurpoeder om verkleuring te voorkomen. Ze kunnen anders wat bruiner worden.

4Siroop maken: Verwarm een pan met 1,5 liter water en de suiker, onder voortdurend roeren. De suiker moet helemaal oplossen. Laat inkoken tot de siroop een dikkere textuur krijgt.

5Kook de stukjes perzik (een beetje per keer) 5 minuten in de hete siroop, en schep ze met een schuimspaan over in de weckpotten (gebruik hiervoor een trechter voor jam van roestvrij staal).

6Giet daarna de hete siroop in de potten over de perziken. Er zit nu nog lucht in de potten. Roer heel voorzichtig door de pot om lucht te laten ontsnappen. Doe de potten losjes dicht (maar draai ze niet te dicht).

7Inkoken is optioneel: Het inkoken is een optionele stap. Als je de perziken vacuüm maakt door ze in te koken, kun je ze tot wel 1 jaar bewaren. Doe je dit niet, of lukt het niet goed, eet je ze gewoon binnen 2 weken op. Ook prima, toch? Bewaar de potten in dat geval in de koelkast.

8Vacuüm maken: Leg 1 roosterje in een hele grote soeppan (zo komen je potten niet op de hete bodem van de pan te staan) en vul de pan met water. Vul met zoveel water zodat de potten straks ong 3 cm onder water komen te staan. Breng het water aan de kook, en zet de potten 20 – 25 minuten in het kokende water. Gebruik hiervoor een speciale tang waarmee je de potten veilig kunt optillen.

9Als het goed is worden de potten nu vacuüm getrokken in het kokende water. Je ziet de luchtbelletjes naar boven drijven uit de potten. Als je de deksel voorzichtig indrukt na het inkoken, mag de deksel niet meer terugveren. Gebeurt dit wel, dan kun je het opnieuw proberen in te koken, of je eet de potten perziken gewoon binnen 2 weken op.

10Bewaren: De ingekookte potten hoef je niet in de koelkast te bewaren, maar kun je op een koele donkere plek bewaren tot gebruik. Draai bij die potten de buitenste ring van de pot af, om roesten te voorkomen. Zet een geopende pot altijd met de buitenste ring in de koelkast.

Opbrengst:

6 broodjes