Voorbereiding:
60 min.
Bereiding:
60 min.
Klaar in:
120 min.

Deze taart neemt wat tijd om te maken, maar je maakt er zoveel indruk mee, dat het de moeite waard is! De buitenkant is helemaal besmeerd met roomglazuur, dus je ziet de verrassing pas als je de taart aansnijdt 🙂 Ik heb deze regenboog taart gemaakt voor de eerste verjaardag van mijn zoon. Ik heb 3 bakvormen van 20 cm doorsnee gebruikt. Als je meerdere hebt, maakt dat het wel makkelijker, anders moet je ze na elkaar bakken, het zijn 6 lagen!


Ingrediënten:

  • 700 gr boter, op kamertemperatuur
  • 700 gr suiker
  • 3 zakjes (van elk 8 gr) vanillesuiker (of 1,5 theelepel vanille-extract)
  • 9 eieren
  • 700 gr zelfrijzend bakmeel
  • 120 ml melk
  • kleurstof (liefst gel) in 6 kleuren (rood, oranje, geel, groen, blauw en paars)

Bereidingswijze:

1Verwarm de oven voor op 170°C. Vet 3 (of meteen 6) ronde bakvormen in en bestuif met bloem.

2Klop de boter met de suiker en vanillesuiker tot het romig en lichtgeel is. Voeg de eieren 1 voor 1 toe en mix steeds goed door. Voeg beetje voor beetje meel toe en blijf mixen. Mix nu het beslag op de hoogste stand in ongeveer 3 minuten tot een glad en luchtig beslag.

3Verdeel de melk over 6 kommen (20 ml per kom) en meng in elke kom 1 kleur, als je gel gebruikt, neem dan ongeveer een druppel ter grootte van een boon en meng dit goed door de melk.

4Weeg het cakebeslag en verdeel dit in gelijke delen over de 6 kommen met kleurstof. Mix het beslag in elk van de kommen goed door (steeds met schone kloppers).

5Verdeel het beslag over de 3 (6 in totaal) bakvormen en bak de cakes in zo’n 20 minuten in de voorverwarmde oven gaar. Stort de cakes en vul de vormen met het overgebleven beslag en bak ook deze 3 cakes in 20 minuten gaar.

6Laat de cakes helemaal afkoelen en snij dan voorzichtig met een groot mes of een speciale taartsnijder de bovenkanten van elke cake eraf, zodat je cakes van gelijke hoogte krijgt, dit maakt het stapelen netter.

7Maak de glazuur door boter 5 minuten te mixen tot het licht en romig is. Voeg de poedersuiker in gedeelten toe, blijf mixen. Voeg als laatste de melk toe en mix dit in nog eens 2 minuten goed door.

8Leg de paarse cake onderop op een taartschaal en bestrijk met boterroomglazuur. Leg de blauwe cake er bovenop en bestrijk weer met glazuur. Herhaal dit met de groene, gele, oranje en als laatste de rode cake. Smeer als laatste de hele taart (de bovenkant en zijkanten) in met een dun laagje boterroomglazuur. Zet nu de taart minimaal een half uur tot een uur in de koelkast, zodat de taart stevig wordt.

9Bestrijk nu de taart helemaal met de overgebleven glazuur en decoreer naar wens. Ik heb de afgesneden cake verkruimeld en over de bovenkant gestrooid en er een kaarsje ingestoken, maar laat je creativiteit z’n gang gaan!

Opbrengst:

1 broodjes