Voorbereiding:
60 min.
Bereiding:
120 min.
Klaar in:
180 min.

Dit recept is voor vlees dat smelt in je mond in een rijk gearomatiseerde jus, perfect aangevuld door de colcannon. Je gezin zal er dol op zijn!


Ingrediënten:

 • 1 eetlepel plantaardige olie
 • 1 (3 pond) runderstoofvlees, ontdaan van vet en in blokjes van 1 cm gesneden
 • 2 eetlepels witte bloem
 • 150 gr grof gehakte ui
 • 125 gr grof gehakte wortel
 • 1 (330 ml) fles donker bier
 • 2 laurierblaadjes
 • 1 theelepel gedroogde tijm
 • 1 theelepel zout
 • 1/2 theelepel gemalen zwarte peper
 • 2 geperste teentjes knoflook
 • 2 eetlepels worcestersaus

Bereidingswijze:

1De oven voorverwarmen op 170°C /gasoven stand 3.

2Verhit de olie in een grote braadpan op middelhoog vuur tot deze zeer heet is, en braad het vlees in 2 rondes aan, blijf roeren tot de blokjes aan alle kanten bruin zijn. Doe alle rundvlees in de pan, bestrooi met bloem, en roer zachtjes totdat het vlees bedekt is met de bloem. Roer de ui, wortelen, donker bier, laurierblaadjes, tijm, 1 theelepel zout, 1/2 theelepel peper, knoflook en worcestersaus erdoor. Breng het mengsel aan de kook, en doe er een deksel op.

3Zet de pan in de voorverwarmde oven en bak gedurende 45 minuten, haal de deksel eraf, roer door de stoofschotel, en kook verder tot het vlees zeer mals is en de vloeistof is verminderd met de helft, gedurende nog eens ongeveer 45 minuten.

4Bak het spek in een grote, diepe koekenpan op middelhoog vuur, af en toe draaien, totdat het gelijkmatig gaar is, gedurende ongeveer 10 minuten. Snijd het spek en zet apart.

5Ongeveer 30 minuten voordat de stoofschotel klaar is, maak jn de colcannon: Doe de aardappelen in een grote pan en zet onder gezouten water. Breng aan de kook, zet het vuur lager tot medium-laag, dek af en kook gaar, in ongeveer 20 minuten. Giet ze af laat droogstomen gedurende een minuut of twee.

6Doe de kool in een magnetron-bestendige kom en voeg 1 of 2 eetlepels water toe. Dek af en kook in de magnetron op de hoogste stand gedurende ongeveer 2 1/2 minuut, haal het deksel eraf (kijk uit voor de stoom) en roer de kool door. Dek af en kook in de magnetron voor nog eens ongeveer 2 1/2 minuut, totdat de kool zacht is maar niet papperig. Giet overtollige vloeistof wegen zet de kool met deksel erop apart.

7Leg de aardappelen in een grote kom en voeg melk, boter, 1/2 theelepel zout en 1/4 theelepel peper toe. Pureer de aardappelen met een elektrische mixer tot een glad en romig geheel. Roer de kool, spek en peterselie erdoor tot een goed gemengd geheel.

8Om op te dienen, leg je een bolletje colcannon op elk bord, maak hierin een holte, en vul met de stoofschotel.

Opbrengst:

8 broodjes