Voorbereiding:
10 min.
Bereiding:
30 min.
Klaar in:
220 min.

Vanille crème brûlée gemaakt met een echt vanillestokje. De smaak is verrukkelijk!


Ingrediënten:

  • 8 eidooiers
  • 75 gr kristalsuiker
  • 750 ml volle slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 8 eetlepels extra suiker voor het bruleren

Bereidingswijze:

1Verwarm de oven voor op 160°C.

2Snij het vanillestokje in de lengte open (snij slechts door een laag van het vanillestokje).

3Verwarm de room langzaam au bain-marie met 25 gr suiker en het vanillestokje erin tot de room bijna kookt. Roer ondertussen af en toe door de room om velvorming te voorkomen en de suiker op te laten lossen. Zet de room als deze goed heet is opzij om iets te koelen. Haal ondertussen het vanillestokje eruit en schraap de zaadjes eruit. Doe alleen de zaadjes terug in de room, niet het stokje.

4Klop de eidooiers met een elektrische mixer op lage stand ongeveer 3 minuten samen met 50 gr suiker tot het een wat dikker mengsel is geworden.

5Giet de eidooiers in een hittebestendige kom en zet deze in het waterbad. Giet geleidelijk, terwijl je het mengsel au bain-marie verwarmd en gelijkmatig roert met een garde, steeds een beetje van de iets afgekoelde room bij het eigeel. Blijf kloppen tot alle room is opgenomen. Schraap de vanillezaadjes uit de kom met room en voeg deze toe aan het ei-roommengsel.

6Haal de crème twee keer door een fijnmazige zeef om onzuiverheden eruit te halen.

7Zet een grote ovenschaal klaar en zet daarin 8 ramekin bakjes. Giet heet water uit het waterbad (of uit een fluitketel) in de ovenschaal en zorg daarbij dat de binnenkant van de bakjes niet nat wordt. Giet totdat de bakjes voor de helft onder water staan.

8Giet de room voorzichtig in de ramekins. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie.

9Zet de ovenschaal 20 minuten in de voorverwarmde oven. De room is klaar als deze bijna helemaal gestold is, maar in het midden nog wat beweegt.

10Haal de ovenschaal voorzichtig uit de oven. Haal de bakjes met een tang of handschoen voorzichtig uit het hete water en laat 10 minuten afkoelen alvorens ze minimaal 3 uur tot een hele nacht in de koelkast te laten koelen.

11Verdeel vlak voor het serveren minimaal 1 volle eetlepel suiker over de crème en karameliseer de suiker met een crème brûlée brandertje tot een knapperig suikerlaagje. Serveer.

Opbrengst:

8 broodjes