Voorbereiding:
05 min.
Bereiding:
20 min.
Klaar in:
25 min.

Dit ijs is heerlijk vol van smaak, gemaakt van custard en op smaak gebracht met een vanillestokje. Dit is een basisrecept; puristen zullen er zeker van genieten zoals hij nu is, maar je kunt ook experimenteren door dingen toe te voegen en zo je eigen smaak te creëren.


Ingrediënten:

  • 1 liter room (probeer room te vinden met een zo hoog mogelijk vetgehalte, bij voorkeur 40%)
  • 300 ml melk
  • 1 vanillestokje, door de lengte gesneden en uitgeschraapt
  • 250 gr basterdsuiker
  • 10 eierdooiers

Bereidingswijze:

1Doe de room en melk in een steelpannetje en verwarm dit op middelmatig vuur. Doe het vanillestokje en wat je eruit geschraapt hebt in het pannetje en voeg de helft van de basterdsuiker toe. Laat het aan de kook komen.

2Klop ondertussen de eierdooiers en de resterende basterduiker in een kommetje door elkaar. Als de room klaar is, giet dan 1/3 ervan bij het eiermengsel en klop goed door elkaar. Giet het eiermengsel bij het roommengsel en warm dit verder op totdat het dik genoeg is dat het aan de bolle kant van een lepel blijft plakken. Zorg ervoor dat het niet gaat koken.

3Zeef de custard en laat het afkoelen. Als het koud is, giet het dan in de bak van de ijsmachine en zet deze in de stand die in de handleiding geadviseerd wordt.

Opbrengst:

16 broodjes