Voorbereiding:
30 min.
Bereiding:
60 min.
Klaar in:
90 min.

Dit is een fruittaart met griesmeelroom en frambozen geïnspireerd door Ottolenghi. De taart is om te smullen! Ook lekker met een combi van frambozen en bramen. Varieer naar wens met ander zacht fruit.


Ingrediënten:

  • olijfolie en beetje bloem, voor het invetten
  • 300 – 350 gr bloem
  • 100 gr poedersuiker
  • rasp van 1/2 citroen (limoen kan ook)
  • 1/2 theelepel zout
  • 80 gr koude roomboter, in stukjes gesneden
  • 1 ei, losgeklopt
  • 2 – 4 eetlepels koud water

Bereidingswijze:

1Deeg: Kneed de bloem, poedersuiker, citroenrasp, zout en boter samen tot een kruimelig deeg. Voeg het water en het ei toe, en kneed tot een deegbal. Wikkel in plasticfolie en leg minstens 30 minuten in de koelkast.

2Vet ondertussen een lage, ronde taartvorm in met wat olie en bestuif met een beetje bloem.

3Verwarm ondertussen de oven voor op 170°C.

4Vulling: Zet een steelpan klaar en voeg 80 gr boter, slagroom, melk, en suiker, vanillesuiker, en het vanille-extract toe. Breng het geheel aan de kook, onder voortdurend roeren, en voeg als het zachtjes kookt geleidelijk de griesmeel toe. Blijf roeren tot het dikker wordt (zoals vla), haal dan van het vuur en voeg nadat het mengsel iets is afgekoeld een losgeklopt ei erdoor. Doe dit geleidelijk en roer snel, want je wilt niet dat het ei stolt en er klontjes vormen in de room. De room is nu klaar, zet het apart en roer af en toe door de room om velvorming te voorkomen.

5Taartbodem bereiden: Haal het deeg uit de koelkast, kneed het even om het iets soepeler te maken en rol het uit tot een grote ronde lap van ong 1/2 cm dik op een met bloem bestoven werkblad. Bedek de ingevette taartvorm ermee (bodem en 2 -3 cm van de rand). Versier de randjes naar wens nog een beetje door met je duim en wijsvinger langs de rand in het deeg te knijpen. Snij overtollig deeg weg.

6Om een goed gare taartbodem te krijgen wordt deze eerst blind gebakken, dat is het voorbakken van de taartkorst. Knip een rond stuk bakpapier uit dat de bodem en rand van de taartkorst kan bedekken. Leg het op de taartbodem en vul de bodem met bakbonen. Die kun je speciaal kopen, maar ik gebruik gewoon een pakje linzen, die ik steeds opnieuw als bakbonen gebruik. Als je linzen of gedroogde bonen gebruikt, kun je deze daarna niet meer eten! Ze dienen als verzwaring tijdens het bakken van de taartbodem, zodat deze niet gaat rijzen, maar mooi plat blijft.

7Zet de taartbodem met de bakbonen in de voorverwarmde oven op 170°C en bak de bodem in ongeveer 25 minuten lichtbruin. Haal uit de oven, verwijder voorzichtig de bakbonen en het bakpapier, en laat even koelen. Laat de oven gewoon aan, want je moet de taart zo nog bakken.

8Taart afmaken: Roer nog even door de vulling, en verdeel daarna over de taart. Maak glad met de achterkant van een natte lepel. Duw de frambozen (of ander fruit) in de roomvulling, maar zorg dat ze nog wel zichtbaar zijn (niet er helemaal in duwen).

9Zet de taart in de oven en bak in 20 – 25 minuten gaar. Haal uit de oven, laat afkoelen, en versier daarna eventueel nog met wat extra frambozen en/of poedersuiker.

Opbrengst:

1 broodjes