Voorbereiding:
60 min.
Bereiding:
105 min.
Klaar in:
165 min.

Dit is een zeer rijke chocoladecheesecake met een duidelijke toffee (karamel) smaak. Een klein stukje is voldoende, maar eet meer op eigen risico!


Ingrediënten:

  • 175g digestive koekkruimels
  • 40g cacaopoeder
  • 200 basterdsuiker
  • 175g gesmolten boter
  • 400 gr basterdsuiker
  • 175 ml water

Bereidingswijze:

1Verwarm de oven voor op 180 graden C / gasstand 4. Vet een 25cm springvorm licht in.

2Meng de koekkruimels met de cacaopoeder en 200g suiker. Meng met de gesmolten boter. Druk het mengsel op de bodem en 3 tot 5 cm van de zijkanten van de springvorm.

3Breng het water met 400g suiker aan de kook in een grote pan met dikke bodem. Zet het vuur lager en laat zachtjes koken zonder te roeren tot het mengsel een diepe, gouden kleur heeft gekregen, in 30 tot 45 minuten. Haal van het vuur, en giet voorzichtig de slagroom erbij (het mengsel zal nogal bubbelen). Zet de pan met het mengsel weer op het fornuis op laag vuur en roer tot het volledig vloeibaar is. Roer de chocolade erdoor tot het gesmolten is en roer dan de zure room erdoor. Haal van het vuur en zet apart.

4Klop de roomkaas luchtig met een elektrische mixer. Voeg het toffeemengsel toe, en mix goed door, schraap daarbij af en toe over de zijkanten van de kom. Voeg de eieren een voor een toe, en mix goed door na elke toevoeging. Voeg de vanille toe met het laatste ei. Mix tot het goed is gemengd en giet dan het mengsel in de taartvorm.

5Zet de vorm in een ‘bad’ met heet water, zodat het water tot halverwege de zijkant van de springvorm komt. Bak in het midden van de voorverwarmde oven tot midden van de taart stevig is, in ongeveer 1 uur en 15 minuten. De cheesecake is klaar als het midden nog een beetje ‘wiebelig’ is. Laat volledig afkoelen voor het serveren.

Opbrengst:

16 broodjes