Voorbereiding:
15 min.
Bereiding:
90 min.
Klaar in:
105 min.

De sjalotjessaus is wat tijdrovend, maar zeker de moeite waard. Een heerlijk recept voor een feestelijk diner en makkelijk aan te passen voor een grotere groep. Serveren met een groene salade en geroosterde groenten.


Ingrediënten:

  • 350 gr sjalotjes, in lengterichting gehalveerd en geschild
  • 1 1/2 eetlepel olijfolie
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 750 ml runderbouillon
  • 175 ml port
  • 1 1/2 theelepel tomatenpuree

Bereidingswijze:

1De oven voorverwarmen op 190°C/gasstand 5. In een taartvorm van 23 cm sjalotjes door olijfolie scheppen. Zout en peper toevoegen. Rooster de sjalotjes onder af en toe roeren in ong. 30 minuten diepbruin en heel gaar.

2In een grote sauspan runderbouillon met port aan de kook brengen. Op een hoog vuur in ong. 30 minuten tot gehalveerd volume laten slinken. Tomatenpuree erdoor kloppen en apart zetten.

3Runderfilet droogdeppen en tijm, zout en peper erover strooien. In een grote braadslee op een middelhoog vuur de bacon goudbruin sauteren. Met een schuimspaan uit de braadslee scheppen en op keukenrol laten uitlekken. Runderfilet in de braadslee leggen en op een matig hoog vuur in ong. 7 minuten gelijkmatig bruin braden.

4De braadslee in de oven zetten. Rooster het rundvlees ong. 25 minuten, tot de vleestemperatuur van binnen 50°C is (medium rare). Het vlees op een schaal leggen en losjes met folie afdekken.

5De bovenste laag braadvet uit de braadslee scheppen. De braadslee op het fornuis zetten, bouillonmengsel toevoegen en aan de kook brengen. De aangebakken stukjes van de bodem schrapen. Het vocht in een middelgrote sauspan gieten en aan de kook brengen. In een kommetje 20 gr boter met bloem tot een gladde pasta mengen en dit door de bouillon kloppen. Laten sudderen tot de saus is ingedikt. Resterende boter erdoor roeren en vervolgens de geroosterde sjalotjes en stukjes bacon. Op smaak brengen met zout en peper.

6Snijd het rundvlees in plakken van 1 cm dik. Een lepel saus erover schenken en garneren met waterkers.

Opbrengst:

6 broodjes