Voorbereiding:
30 min.
Bereiding:
45 min.
Klaar in:
210 min.

Dit is mijn vaders recept voor krentenbrood, met de aanwijzingen van mijn broer Arend (ook bakker) tot een heerlijk recept voor echte Drentse krentenstoet uitgeschreven.


Ingrediënten:

  • 500 gr krenten
  • 500 gr rozijnen
  • 150 gr sukade
  • 1 kilo tarwebloem
  • 1 theelepel kaneel
  • 4 zakjes (van 7gr) droge gist (of 100 gr verse gist)

Bereidingswijze:

1Was de krenten en rozijnen en laat ze 30 minuten in lauw water wellen. Dep droog met keukenpapier en meng met de sukade.

2Meng de bloem en kaneel door een zeef in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden van het meel en strooi hier de gist in en de suiker. Schenk er ongeveer 50 ml van het water bij en laat een paar minuten staan tot het gist begint te schuimen.

3Voeg de rest van het water en de melk, 1 theelepel zout en de eieren toe aan het meel en roer tot er een samenhangend deeg ontstaat.

4Strooi wat bloem op een schoon oppervlak en leg het deeg hierop. Voeg de krenten, rozijnen en sukade toe en kneed het deeg met je handen tot een elastisch deeg, dat niet meer aan je handen plakt.

5Laat het deeg op een warme plek in de kom (afgedekt met een vochtige schone theedoek) 45 minuten tot 1 uur rijzen.

6Vet een grote broodvorm (40 cm) in met boter.

7Kneed het deeg nogmaals door en vorm van het deeg dan een langgerekte rol die in de broodvorm past.

8Laat het deeg nogmaals op een warme plek in de vorm 45 minuten narijzen.

9Verwarm de oven voor op 180°C.

10Zet de broodvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak het brood in ongeveer 45 minuten gaar en donkerbruin (afhankelijk van je oven). Het brood moet stevig aanvoelen en hol klinken als je erop klopt.

Opbrengst:

1 broodjes