Voorbereiding:
120 min.
Bereiding:
55 min.
Klaar in:
175 min.

Een heerlijk rijk, gevlochten brood gegarneerd met sesamzaad.


Ingrediënten:

  • 2 zakjes droge actieve gist
  • 100 ml warm water (45°C)
  • 450 ml halfvolle melk, verhit
  • 100 gr suiker
  • 100 gr boter
  • 2 theelepels zout

Bereidingswijze:

1Gist met het warme water in een grote kom laten staan tot het mengsel schuimig is.

2Hete melk, suiker, boter, zout en 125 ml in een middelgrote kom tot 45°C laten afkoelen.

3In een beker 5 eieren licht opkloppen en door de afgekoelde melkmix roeren. Melk- en eiermix aan het gistmengsel toevoegen. Dit samen met 250 gr bloem tot een glad deeg mengen. Resterende bloem geleidelijk toevoegen tot een stijf deeg is ontstaan. Op een bebloemde ondergrond 10 minuten kneden (of 5 minuten met de deeghaken van een mixer). Het deeg in een grote, licht ingevette glazen of plastic bak leggen en het deeg draaien zodat het aan alle kanten ingevet is. Afdekken en ong. 1 uur op een warme, donkere plek tot verdubbeld volume laten rijzen.

4Het deeg neerslaan, afdekken en nogmaals tot verdubbeld volume laten rijzen, in dit geval ong. 30 minuten.

5Deeg weer neerslaan en in 3 porties verdelen. Van elk deel een rol van 50 cm maken en deze op een grote ingevette bakplaat vlechten. Afdekken en tot verdubbeld volume laten rijzen.

6Resterende ei licht opkloppen en daarmee de bovenkant van de broodvlecht insmeren. Sesamzaad erover sprenkelen. 55 minuten in de voorverwarmde oven op 180°C/gasstand 4 lichtbruin bakken. De baktijd iets inkorten als u met het deeg 2 broden van kleiner formaat wilt bereiden.

Opbrengst:

12 broodjes